Pascal Gunsch

Tschick

Allgemeines Information

Titel                Tschick
Autor             Wolfgang Herrndorf
Verleger       Rowohlt Berlin
Auflage         16.en Auflage 2011
Länge            254 Seiten
Gattung        Roman

Der Verfasser

Wolfgang Herrndorf was geboren op 12 juni 1965 in Hamburg.  Hij studeerde schilderkunst in Neurenberg, waarna hij als illustrator bij verschillende tijdschriften werkte. Zijn eerste roman, In Plüschgewittern, verscheen in 2002. Acht jaar later, in 2010, verscheen zijn meest invloedrijke werk, Tschick. Voor dit boek ontving hij twee prijzen voor ontving, waaronder de Deutscher Jugendliteraturpreis. Naast het schrijven van boeken was hij ook actief als columnist en blogger. Op 26 augustus 2013 pleegde hij zelfmoord.

Zusammenfassung

Maik Klingenberg is een saaie jongen. Hij heeft geen vrienden en zijn bijnaam is Psycho. Dit heeft te maken met zijn thuissituatie: zijn moeder is alcoholist en zijn vader is failliet gegaan en gaat vreemd. Ook is hij erg verliefd op Tatjana, het mooiste meisje van de klas. Echter, telkens wanneer hij probeert op te vallen, bijvoorbeeld door zich uit te sloven met het hoogspringen, lijkt het alsof hij onzichtbaar is. Wanneer Tatjana bijna jarig is en ze een groot feest gaat geven, maakt hij voor haar verjaardag een mooie tekening van Tatjana’s idool Beyoncé. De hele klas wordt uitgenodigd, behalve Maik en Tschick, een nieuwe klasgenoot uit Rusland.

Tschick zoekt contact op met Maik. Tschick komt aan met een auto, die hij ‘geleend’ heeft, en vraagt Maik of die mee gaat naar die Walachei (een denkbeeldig land). Maik wil eerst niet mee, maar geeft uiteindelijk toch toe. Eerst gaan ze naar Tatjana’s feestje, om Maiks tekening af te geven, en daarna rijden de snelweg op.

Omdat ze de auto gestolen hebben, moeten ze telkens vluchten voor de politie. Zo stelen ze de kentekenplaten van een andere auto, en spuiten ze de auto een andere kleur. Op een gegeven moment raakt de benzine op. Ze gaan naar een vuilnisbelt om een slang te zoeken om benzine uit een andere auto te jatten. Een meisje dat daar rondloopt blijft maar tegen hun praten en hun achtervolgen. Wanneer het niet lukt om de benzine te stelen, schiet ze te hulp. Ze heet Isa en ze nemen haar mee. Ze stoppen om zich te wassen in een meer. Hier stelt Isa Maik voor om seks te hebben, maar hij zegt nee. Ze hebben het verder heel gezellig, maar Isa gaat weg, en ze besluiten met z’n drieën over lange tijd weer op dezelfde plek terug te komen.

Dan komen ze bij een oude man die allerlei vragen over de liefde stelt, en wat verhalen over de oorlog verteld. Als ze dan vluchten voor een politiepatrouille, slaat de auto om. Ze zijn beiden ongedeerd, maar wanneer ze uit de auto kruipen verschijnt er een vrouw die een brandblusser op Tschicks voet laat vallen. Ze moeten naar het ziekenhuis. De verpleegster wil per se dat de jongens iemand bellen om thuis te komen, en Maik draait zomaar een nummer en doet alsof degene aan de andere kant zijn tante is. De man die opnam vindt het wel grappig.

Na ongeveer een week krijgen ze een ongeluk met een vrachtwagen vol varkens. De politie komt, en Maik wordt opgepakt, maar Tschick weet op tijd te ontsnappen. Ze moeten beiden voor de rechter komen, maar verdedigen elkaar. Tschick wordt naar een inrichting gestuurd en Maik krijgt een taakstraf. Als school weer begonnen is, krijgt Maik een briefje van Tatjana met de vraag wat er gebeurd is. Hij weet niet of hij nu Isa of Tatjana leuker vindt.

Titelerklärung

Het boek heet Tschick omdat dit de bijnaam van een van de hoofdpersoon van het boek is. Zijn echte naam is Andrej Tschichatschow. Door hem maakt de echte hoofdpersoon, Maik, eindelijk iets mee en het is dus gepast het verhaal naar hem te noemen.

Hauptpersonen

Maik: Maik Klingenberg is een saaie jongen zonder vrienden. Hij wil de aandacht van Tatjana maar dat lukt niet echt. Hij gaat samen met Tschick op reis.

Tschick: Andrej Tschichatschow of Tschick komt uit Rusland. Hij gaat samen met Maik op vakantie. Ook kan hij autorijden en heeft hij alcoholproblemen.

Isa: Isa woont op een Vuilnisbelt, waar ze Maik en Tschick ontmoet. Ze rijdt een tijdje mee. Maik vindt haar een beetje leuk, Tschick vindt haar maar irritant.

Tatjana: Tatjana is een populair en mooi meisje waar Tschick verliefd op is.

Themen

De thema’s zijn vriendschap en avontuur.

Eigene Meinung

Tschick was makkelijk te lezen, en het verhaal was leuk en grappig. Ik vind alleen wel dat het niet echt een duidelijke clue heeft. Het is duidelijk dat het verhaal het groeien van een persoon weergeeft maar het verhaal is meer een samenvatting van gebeurtenissen.

Quellenangabe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s